Sembang P.Ramlee

Blog Pemikiran Filem Filem P.Ramlee

4 BUAH FILEM: INTRO DAN AKHIRNYA

SEDIKIT TENTANG SATIRA

Satira tidak semestinya lucu/komedi. Sindiran juga satu satira, seperti yang dibuktikan oleh Tikus Rahmat,sebuah novel satira berat. Pak  Sako juga menggunakan satira kerana faham psikologi bangsanya yang gemarkan cerita-cerita lucu. Beliau tidak senang dengan perjalanan bangsanya dan guna satira untuk membetulkan perjalanan tersebut.

Entri kali ini akan menyentuh sepintas lalu intro atau permulaan sesebuah sesebuah filem dan bagaimana pengakhirannya. Apakah tema dan kesudahan filem sudah boleh diagak pada babak permulaan lagi? Untuk entri kali ini, hanya 4 buah filem yang akan disebut secara tinjauan. Analisis yang lebih matang dan mendalam hanya akan dikongsi selepas siap tesis saya nanti, Insya Allah. Doakan.

ALI BABA BUJANG LAPOK

Filem ini dimulakan dengan imej pasar di tengah-tengah Baghdad dan adegan seorang ‘tuan tabib’ yang chauvinis.Beliau tersengguk-sengguk memegang tasbih dan meminta duit terlebih dahulu sebelum menyelesaikan masalah ‘pelanggannya’. Kepada perempuan yang tua, dipesan supaya  ”jangan mintak cerai, Insyallah dia pasti pulang.” Kepada wanita yang lebih muda,disuruh ”Kau minta cerai dan kemudian kau kahwin sama saya!” Kemudian beralih ke adegan melelong hamba.Salah seorang hamba yang dilelong itu ialah Marjina.

Filem ini diakhiri dengan pembebasan Marjina setelah diakui kepandaiannya oleh majikannya, Ali Baba. Marjina dibeli untuk membantu kerja rumah Aloyah, dibebaskan setelah membuktikan kepandaian dan taat setianya serta sifat tanggungjawabnya. Filem ini bermula di pasar dan berakhir di rumah. Watak yang difokus ialah Marjina yang mana nasib beliau berubah di akhir cerita. Ali Baba Bujang Lapok membawa tema perhambaan dan kebebasan. Marjina bebas kerana berjaya membuktikan dirinya bukan sekadar hamba yang boleh diperintah membuat kerja-kerja rumah. Marjina sebaliknya menggunakan fikirannya sendiri apabila majikannya, Aloyah meminta akal fikirannya untuk menghapuskan penyamun. Ali Baba bebas dari kemiskinan setelah berusaha, Kasim Baba juga ‘bebas’ dari ketamakan duniawi setelah dibunuh oleh penyamun.

MUSANG BERJANGGUT

Intro filem ini ialah tirai seperti pementasan bangsawan dibuka. Ada narrator yang mengungkapkan ‘tersebut alkisah cerita dimula…cerita dongeng pusaka lama’. Ditunjukkan istana dan sultan yang sedang termenung kesedihan di tepi tingkap. Ketika baris ‘tidak berputera tidak berputeri’, kamera pan kepada katil.

Bahagian akhir Musang Berjanggut -Sultan menyuruh datuk-datuk menteri mengambil pencen, setelah baginda mengumumkan akan turun takhta dan pergi menunaikan fardu haji. Imej terakhir ialah Datuk Nikah Kahwin termenung di dalam peti, mengenangkan nasib dirinya.

Filem bermula di bilik peraduan dan berakhir di bilik peraduan. Apakah subteksnya adalah seks? Kerajaan bermula di bilik tidur dan boleh berakhir kerana ‘masalah’ di bilik tidur?

 

NUJUM PAK BELALANG

Intro filem ini ialah tangan membuka sebuh buku, diiringi lagu ‘’dengarlah tuan satu cerita, cerita dongeng orang-orang tua’’.  Kemudian diikuti dengan imej orang-orang kampung bekerja keras di sebuah tanah yang kosong. Ternyata mereka bukanlah orang yang senang. Ada syot langit.  Filem berakhir dengan watak Belalang pergi ke gua, merumuskan yang beliau ‘tidak’ lagi boleh tidur di rumah kerana ayahnya akan berkahwin dengan tuan puteri. Belalang memandang bumbung gua dan keluar tulisan ‘manusia jujur dikasihi tuhan’. Hidup diteruskan, Belalang orang yang jujur walaupun pada awalnya dia memulakan hidup dengan unsur penipuan untuk membantu ayahnya. Salah satu ciri satira ialah ironi. Filem ni ada unsur ironi. Bermula dengan watak Belalang, berakhir dengan watak Belalang. Apakah Belalang sebenarnya ‘manusia jujur yang dikasihi Tuhan’ itu?

 

LABU LABI

Intro filem ini ialah jam berdenting, diikuti pemandangan bandar Singapura, termasuk Masjid Sultan. Terdapat seakan ‘pesan’ pertembungan antara kepesatan pembangunan moden dengan nilai tradisi tetapi agama masih penting.  Di akhir cerita, Labu dan Labi saling mengejek dan terus melakukan ketuk ketampi tanpa disuruh. Imej terakhir juga ialah jam. Pusingan hidup golongan tertindas tidak berubah, hanya berubah dalam mimpi (subconscious). Golongan ini perlu terus bekerja mengikut pusingan jam yang sudah ditetapkan.

”Kopi apa ni,Pak Belalang?”

(Nujum Pak Belalang)

*sebarang ambilan dari entri ini hendaklah diberikan kredit.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *